• хирон 1аКентавърът Хирон е полукон-получовек. Отличава се от останалите кентаври със своята мъдрост и добронамереност. Особеностите на неговата природа – едновременно човешка и животинска – символизира връзката и конструктивната интегрираност между съзнанието и инстинктите.

  Хирон е известен като лечител и пророк. В гръцката митология той е считан за баща на медицината –  изкуството на изцелението. Мъдрият стар кентавър се отказва от безсмъртието за да предаде на човечеството това изкуство.

  Той е известен като мъдър учител, но неговите ученици надминават него самия. Хирон е учител на толкова известни и различни митологични образи като Ахил, Язон, Асклепий, Орфей, Херкулес. Очевидно е имал способността да разкрие и стимулира уникалния потенциал на всеки отделен свой ученик. Тази му способност му е позволила да създаде ученици, по-ярки и известни от самия него.

  Хирон е ранен лечител. Той въплъщава духа на състрадание и безкористна служба, което всички добър лекар трябва да притежава, за да овладее и практикува тази професия.
  Мъчителната рана на Хирон символизира преобразяващата сила на болестта и страданието. Чрез болка и страдание, нашите лични рани, както психически и физически, може да се превърнат в източник на голяма морална и духовна сила.

  В астрологията Хирон се намира в точката, свързваща двата свята: този на земното ежедневие, формалната логика и разума, от една страна, и този на интуицията и гениалните прозрения от друга. Хирон е велик учител и лечител. Мост между видимото и невидимото.

   

 • Вашият коментар